London: Studietur i Børnevægt i balance

Forekomsten af overvægt blandt børn i UK er højere end i DK. Til gengæld er der stor politisk opmærksomhed og vilje til handling. Derfor tog +35 partnere i alliancen www.børnevægtibalance.dk i august på en 3-dages studietur til London. Formålet var at hente inspiration og udveksle erfaringer i forhold til, hvordan vi forebygger overvægt blandt børn og fremmer gode sunde børneliv.  

Turen bød blandt andet på oplæg på den dansk ambassade i UK, hvor alliancepartnerne mødtes med relevante eksperter, der gav indblik i, hvor socialt skævt overvægt rammer i UK og London, hvorfor det er vigtigt at tænke strukturer ind i arbejdet for at fremme gode sunde børneliv (bolig, transport, skole, adgang til bevægelse og sund mad mv.) samt hvordan det er vigtigt at inddrage de aktører, der har betydning for, at det sunde valg bliver det nemme og attraktive valg – og dermed fokusere mindre på individrettede indsatser.  

Der blev ligeledes besøgt Department of Health and Social Care, hvor politiske initiativer til den stigende forekomst af overvægt i UK blev introduceret. De politiske initiativer har ført til en national strategi for obesity samt en regulering af markedsføring af usunde fødevarer. Besøget bød desuden på Obesity Health Alliance, som består af +50 forskellige organisationer, der står sammen om helt konkrete anbefalinger til, hvordan politikerne i UK via lovgivning kan være med til at vende stigningen i overvægt.  

Hos Impact on Urban Health fik alliancepartnerne indblik i hvordan aktører i partnerskaber lokalt arbejder for at sikre, at alle børn uanset social baggrund får adgang til sund mad.

London City Hall var sidste stop, og her blev introduceret, hvordan borgmesteren har sat handling bag ord i forhold til at sikre, at alle børn i London vokser op i et miljø, der understøtter sundhed og forebygger overvægt bl.a. via gratis skolemad til alle børn, forbud mod reklamer for usunde fødevarer i metroen og byplanlægning således, at det ikke er muligt at etablere junk food butikker nær skoler.

Seneste nyheder

Er downsizing af portioner spiseligt?

I 2022 modtog Kræftens Bekæmpelse en bevilling fra Novo Nordisk Fonden i regi af Børnevægt i Balance til projektet “Er downsizing af portioner spiseligt?”. Projektet blev gennemført i samarbejde med Rema1000. Formålet var at undersøge, i hvilket omfang kædens beslutninger – her posestørrelsen og pris på bland selv-slik – påvirker forbrugerens indkøb.

Læs mere ›