Australsk vejledning vil fremme stigmafri kommunikation om overvægt

To ud af tre voksne i delstaten Vestaustralien lever med overvægt eller svær overvægt, og udviklingen er stigende. Andelen af voksne, der lever med svær overvægt (BMI på 30 eller derover), er steget fra 21 procent i 2002 til 32 procent i 2018.

Svær overvægt er en risikofaktor for en lang række sygdomme og tilstande. Derfor iværksatte de vestaustralske sundhedsmyndigheder i 2020 en stor forebyggelsesindsats over for svær overvægt. Som led i denne indsats udviklede sundhedsmyndighederne en vejledning til, hvordan medier og fagfolk kan kommunikere om svær overvægt uden at stigmatisere. Det resulterede i vejledningen ”SHIFT”, som er et nyt værktøj, der skal hjælpe med at ændre fortællingen om svær overvægt.

Den offentlige samtale om svær overvægt i Australien og andre steder fokuserer typisk på individuel adfærd som eneste årsag og løsning. Denne tankegang kommer SHIFT-vejledningen med en række konkrete forslag til at gøre op med.

I denne 15 minutters præsentation fortæller Kristy Law, diætist ved East Metropolitan Health Service i Vestaustralien, om erfaringerne med at udvikle vejledningen, og hvordan den er taget i brug for at bidrage til at mindske og modvirke stigma i relation til overvægt.

Seneste nyheder